Прем’єр-міністр назвав ключові напрями реформи шкільного харчування
Здоров'я дітей — безумовний пріоритет України. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Європейському регіональному саміті шкільного харчування, що проходить у Києві 12-13 листопада.
Як зауважив Глава Уряду, ще до повномасштабної війни за ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні стартувала комплексна реформа шкільного харчування. І попри важкі випробування воєнного часу, держава її не зупинила, а навпаки прискорює.
Під час виступу Прем’єр-міністр розповів про три ключові напрями, на яких Уряд зосереджується в цій реформі.
«Перший напрям — це охоплення якнайбільшої кількості дітей. Станом на сьогодні 1,8 млн учнів середніх шкіл забезпечені харчуванням. З них близько половини харчуються безкоштовно гарячими сніданками або обідами за рахунок коштів, які надає держава. З цього навчального року безкоштовне гаряче харчування доступне для усіх учнів початкових класів. Для цього в 2024 році Уряд спрямував на місця 2 млрд грн», — зазначив Денис Шмигаль.
Другий напрям — це збалансованість і якість харчування. За словами Прем’єр-міністра, здійснена велика робота з формування якісного шкільного меню. У його основі — користь для здоров’я та інклюзивність, тобто врахування особливих дієтичних потреб кожної дитини.
«Відбуваються зміни в закупівлі продуктів. Орієнтуємося на локальних виробників, і таким чином стимулюємо фермерство та підприємництво», — відзначив очільник Уряду.
Третій напрям, який озвучив Прем’єр-міністр, — це інфраструктура здорового харчування. Здійснюється планомірна модернізація харчоблоків у школах усіх регіонів України, які до цього десятиліттями не оновлювалися.
«1,5 млрд грн ми виділили на капітальний ремонт шкільних їдалень та на закупівлю для них сучасного обладнання. Реалізуються 172 проекти, які створять комфортні умови приготування їжі та харчування для понад 150 тис. учнів», — зауважив Денис Шмигаль.
Прем’єр-міністр підкреслив, що на майбутнє Уряд також має амбітні плани. У 2025-2027 роках планується модернізація понад 800 харчоблоків та створення 12 фабрик-кухонь, які доставлятимуть їжу до цілої низки шкіл і дитсадків. Пілотний проект такої фабрики вже реалізований в Бучі на Київщині.
«Їжа — значна складова успіхів у навчанні й житті. Тому найперше ми зібрали за одним столом одночасно багато різних інституцій: Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки, Міністерство економіки, представників громадських організацій, включно з експертами в галузі харчування, кухарів, лікарів, нутриціологів, дієтологів — і почали діяти, крок за кроком», — сказала перші леді України Олена Зеленська.
Денис Шмигаль подякував Олені Зеленській за ініціативу та координацію всієї реформи, міністерствам, відомствам, місцевій владі за конкретні кроки в її реалізації, а також іноземним партнерам за допомогу та солідарність.