16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування
З метою підвищення обізнаності населення з питань здорового харчування, щорічно 16 жовтня весь світ відзначає День здорового харчування.
Відомий вислів Гіппократа «Ми є те, що ми їмо» з давніх часів підтверджує важливість якісного харчування, як складової здоров’я організму. Сучасними вченими в різний час і в різних країнах встановлено, що нездорове харчування є одним із факторів ризику виникнення таких неінфекційних захворювань, як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання, хвороби шлунково-кишкового тракту, раку травної системи, – які мають тривалий перебіг, часто призводять до інвалідності, погіршують якість та скорочують життя людини. Розлади харчової поведінки (анорексія, булімія, розлад з приступами переїдання) супроводжуються психічними розладами, зокрема, депресією, тривожними станами, низькою самооцінкою тощо.
Вже сьогодні зробіть крок до свого здоров’я – оберіть здорове харчування, дотримуючись концепції «здорової тарілки», розробленої експертами Гарвардської школи громадського здоров’я:
- половину (1/2) вашої тарілки повинні займати овочі та фрукти. Прагніть до різноманітності плодів, почніть з’їдати щодня 5 овочів та 2 фрукти різних кольорів («правило веселки»). Чим різноманітніший склад овочів і фруктів, тим різноманітніша і сильніша мікрофлора. Для збереження вітамінів частка сирих овочів та фруктів в раціоні має бути не менше 60%;
- чверть (1/4) тарілки бажано заповнити цільнозерновими продуктами - постачальниками корисної клітковини та мікроелементів. Це цілісні та непошкоджені зерна ячміню, гречки, коричневого рису, пшона, макаронні вироби та хліб, виготовлені з цільнозернової пшениці;
- ще чверть тарілки (1/4) – за білковими продуктами, які є універсальним джерелом повноцінного білка для організму (риба, курка, індичка, кролик, яйця, квасоля, сочевиця, горіхи, молочні та кисломолочні продукти). Телятина та свинина також містять високоякісний білок, але через великий вміст тваринного жиру вживання їх слід обмежити. Уникайте продуктів з обробленого м’яса (солене, копчене, в’ялене) – останні наукові дослідження підтвердили канцерогенну дію оброблених димом та різними хімічними сполуками готових м’ясних виробів, а також шкідливу дію на організм великої кількості солі, що добавляють при їх виробництві;
- страви слід заправляти корисними рослинними оліями (оливкова, соняшникова, кукурудзяна тощо), які містять ненасичені жирні кислоти та антиоксиданти. Обмежте вживання майонезів, інших магазинних соусів, спредів, в яких олії пройшли процес гідрогенізації для подовження терміну їх реалізації, та перетворились в шкідливі трансжири.
Рекомендується відмовитись від солодких газованих напоїв, в міру вживати молоко та молочні продукти (1-2 порції), натуральні соки (1 порція) на день, кава, чорний та зелений чай, компоти з сезонних фруктів і ягід, узвар із сухофруктів. Кращим напоєм вважається чиста питна вода, адже понад 70% нашого тіла складається з води.
Не переїдайте, відкорегуйте свій режим харчування. Дорослій людині достатньо три повноцінних прийому їжі на день в об’ємі, що не перевищує об’єм його шлунку. За один раз треба з’їдати порцію їжі, яка може вміститися у двох ваших складених ковшиком долонях. Температура страв не має бути надто гарячою або надто холодною. Готуйте їжу вдома з якісних та свіжих продуктів. Кращою технологією приготування є варіння, запікання та приготування на пару, варто уникати смажених страв.
При дотриманні цих простих рекомендацій організм буде отримувати всі необхідні макро- та мікронутрієнти, вітаміни та мінерали, які генерують нашу енергію та силу. Адже, згідно з ученням Гіппократа, при правильному харчуванні організм працює правильно, бо він формується, як із цеглинок, з тих елементів, які в нього надходять, набуваючи його властивості.
Харчуйтеся здорово та будьте здорові!
Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб