Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Центри життєстійкості мають бути у кожній громаді, яка турбується про своїх мешканців - Мінсоцполітики оголосило фінальний відбір на участь у проєкті на 2024-й рік

Дата: 25.04.2024 11:10
Кількість переглядів: 58

З 24 квітня до 3 травня кожна територіальна громада України може долучитися до проєкту Мінсоцполітики з підтримки ментального здоров’я та відкрити для своїх мешканців Центри життєстійкості - безпечні безбар’єрні простори психосоціальної допомоги. Це - фінальний відбір у межах експериментального проєкту Міністерства.

Наразі Центри життєстійкості масштабувалася майже на всю Україну і працюватимуть у 22 областях. Із-поміж 153 відібраних громад 40 вже відкрили такі осередки та надають послуги своїм жителям.

Такі простори створені, щоб допомогти громадянам впоратися з психологічним стресом та іншими соціальними викликами, а також навчити кожного відновлюватися після травматичних подій, повертатися до активного життя і включатися у ініціативи своєї громади. 

За даними дослідження психічного здоров’я населення компанії Gradus (березень 2024), українці упродовж останніх кількох років стали дедалі частіше переживати негативні емоції, з якими важко впоратися самостійно. Якщо у 2022 році 9% опитаних визначали свій психологічний стан як незадовільний, то у 2024 році таких вже 13%. Натомість, рівень позитивних емоцій, як-от надії, знижується: із 40% у 2022 році до 31% у 2024.

Щоб відреагувати на гостру потребу в професійній психологічній підтримці та зробити доступ людей до соціальних послуг ще більш комфортним, громада може податися на участь у проєкті Міністерства.

Для цього, органам місцевої влади потрібно виділити  та утримувати приміщення для Центру життєстійкості. Вимоги до нього та процедура подачі заявки прописані у постанові № 1049 Кабінету міністрів України. Роботу команди, яка надаватиме послугу з формування життєсітйкості, оплачує держава.

У допомогу громадам Мінсоцполітики спільно з урбан-бюро Big City Lab за підтримки агрохолдингу Астарта розробили посібник з облаштування Центрів життєстійкості.

Відбір територіальних громад проходить з 24 квітня до 3 травня 2024 року (до 23:59). 

Подати заявку потрібно за адресою: info@mlsp.gov.ua з копією на адресу vidbirgromadi@gmail.com.

Проєкт реалізується Міністерством соціальної політики і є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров'я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської.

Фото без опису

Джерело: Міністерство соціальної політики України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь