Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

2 квітня – Міжнародний день фактчекінгу

Дата: 02.04.2024 10:46
Кількість переглядів: 203

Фото без описуДля України це дуже важливий день, адже наше суспільство відчуває на собі наслідки інформаційної та кібервійни вже багато років.

Фактчекінг – це перевірка достовірності фактів, які використовуються в текстах, промовах, постах у соціальних мережах тощо. У житті сучасної людини вміння перевіряти факти – це одна з ключових навичок, адже контенту стає дедалі більше, і генерувати його може хто завгодно і з будь-якою метою.

Як перевіряти факти?

Обирайте перевірені джерела інформації. Шукайте інформацію на офіційних сайтах і сторінках організацій у соцмережах. Офіційні сторінки мають спеціальні позначки.

Youtube позначає контент, що фінансується урядами або суспільними організаціями, зокрема позначає пропагандистські російські медіа.

Рівень відповідності ЗМІ стандартам журналістики перевіряють спеціальні профільні організації, зокрема Інститут масової інформації (ІМІ). Рейтинг ІМІ публікується у відкритому доступі.

Шукайте першоджерело. Першоджерела – це офіційні організації, міжнародні установи, дослідницькі компанії, визнані наукові видання, державні установи, а також закони, реєстри та інші відкриті державні дані. До речі, за відкритістю даних Україна посідає 17 місце у світі.

Ставтеся критично до інформації, особливо, якщо хтось розповідає “сенсаційну новину”. Сенсації варто перевіряти за різними джерелами.

Слідкуйте за логікою. Коли читаєте, дивитеся або слухаєте, запитуйте себе: кому вигідно подавати інформацію в такому вигляді, наскільки логічно викладаються факти, чи пов'язані вони між собою, наскільки емоційно автор передає свою позицію, чи посилається він на першоджерела?

Інформаційна гігієна не менш важлива ніж будь-яка інша, адже це запорука особистої безпеки. Тож будьте уважні, перевіряйте, навчайте близьких і родичів безпечному користуванню Інтернетом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь