Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як оцінити вплив чужорідних видів на біорізноманіття: Міндовкілля затвердило Методичні рекомендації

Дата: 20.03.2024 16:00
Кількість переглядів: 209

Міжвідомча робоча група при Міндовкіллі, створена за дорученням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця та задля реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки, напрацювала методичні рекомендації для оцінки впливу чужорідних видів рослин та тварин на біорізноманіття. 

Разом з Міндовкілля та Командою відновлення і підтримки реформ при Міндовкілля, над документом працювали понад 50 експертів. Серед яких представники органів виконавчої влади та провідні фахівці-біологи з наукових інститутів Національної академії наук України.

Як наголошує Руслан Стрілець, врегулювання питання поводження з чужорідними видами є важливим кроком у процесі гармонізації національного законодавства до актів Європейського Союзу і, відповідно, входження України до Європейського Союзу. Документ стане основою для регулювання та мінімізації ризиків, пов'язаних з поширенням таких видів у природних екосистемах.

Так, за даними Міжурядової платформи з біорізноманіття та екосистемних послуг – через інвазійні види відбувається 60% вимирань рослин і тварин у світі. Щорічно людству це коштує понад 400 мільярдів доларів. 

В Україні є чимало чужорідних видів рослин і тварин. Вони продовжують здійснювати негативний вплив на типові екосистеми та місцеві види. Методичні рекомендації допоможуть визначити їх ступінь інвазійності, оцінити наявний і потенційний вплив чужорідних видів на довкілля. Документ надає системний підхід до визначення ризиків та встановлення пріоритетів у заходах з контролю за біологічними інвазіями.

Наступний крок після затвердження методичних рекомендацій – схвалення та юстування документу, що визначає критеріїв віднесення видів рослинного та тваринного світу до інвазійних чужорідних видів. 

На основі цих двох документів у результаті буде укладений Перелік інвазійних чужорідних видів України. 

Як проводити оцінку впливу чужорідних видів на біорізноманіття та визначати рівень їх інвазійності можна ознайомитися у тексті самих рекомендацій за посиланням: https://mepr.gov.ua/nakaz-mindovkillya-290-vid-15-03-2024/

Нагадаємо, що торік Міндовкілля наказом затвердило Перелік інвазійних видів дерев,  який у результаті був скасований на вимогу ДРС та Мін’юсту. Після чого ми розпочали роботу з напрацювання методичних рекомендацій та критеріїв віднесення видів рослин та тварин до чужорідних. 

Фото без опису

www.kmu.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь