Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Не забираємо шанс у майбутніх поколінь бачити першоцвітів у живій природі

Дата: 12.03.2024 13:27
Кількість переглядів: 154

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти, ефемероїди) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. 

На жаль, з кожним роком кількість першоцвітів в Україні зменшується. За даними екологів щорічно у період березня та квітня в Україні знищується до 20 мільйонів цих квіток, занесених до Червоної книги. Перші вісники весни, що дарують нам радість, опинились на межі зникнення. І це все наслідки недбалого ставлення людини до природи, адже дуже багато охочих з весняних квітів хочуть отримати прибуток.

До квітів, що дарують нам весняний настрій, відносять: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші.

За знищення первоцвітів українцям загрожують штрафи відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме:

  • від 510 до 1700 грн – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу;
  • від 1700 грн до 3655 грн – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесених до Червоної книги (з конфіскацією рослин);
  • від 340 до 510 грн – за погіршення середовища зростання червонокнижних рослин, незаконне або з порушенням вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування у спеціально створених штучних умовах;
  • від 510  до 850 грн – за ті самі дії для посадових осіб.

Першоцвіти прекрасні, але тільки в природі, адже зірвані квіти «живуть» лише кілька днів. З вини людей їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше. Щороку перші вісники весни стають жертвами «людської любові». 

Івано-Франківська районна державна адміністрація – районна військова адміністрація закликає Вас не обкрадати себе красою природи.

Пам’ятайте! Купуючи ці красиві квіти, ви підштовхуєте браконьєрів до ще більш масштабного збору в наступні роки. Зривання певних видів весняних квітів забирає шанс у майбутніх поколінь бачити їх у живій природі. Замість букета, який зав’яне за кілька днів – даруйте емоції від побаченої краси природи! Подорожуйте до тих місць, які весною перетворюються у квіткову казку. Хай перші  квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після Вас прийде до лісу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь