Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Дата: 05.06.2023 09:41
Кількість переглядів: 92

Фото без описуЗдавна була поширена думка, що для свого добробуту й благополуччя людству необхідно якнайповніше контролювати,  використовувати та «вдосконалювати» навколишнє середовище. Але насправді складні природні процеси від самого початку були створені як оптимальні й коригувалися лише еволюцією планети. Тож не дивно, що будь-яке порушення природної рівноваги людськими технологіями призводить до негативних екологічних наслідків. 

Вплив людей на навколишнє середовище триває багато тисячоліть — від часу, коли Homo sapiens як вид живих істот з’явився на Землі, він почав змінювати природу сільським господарством та великими переселеннями народів. Проте аж до XVIII століття ручне виробництво й прості технології не в змозі були вплинути на довкілля у великих масштабах.

Індустріалізація швидко призвела до інтенсивного використання природних ресурсів, масового промислового виробництва, урбанізації та утворення суспільства споживання. На сьогоднішньому етапі історії вплив людей на навколишній світ настільки суттєвий, що вчені більше не знаходять на Землі первозданної природи, не понівеченої людиною в більшій чи меншій мірі.

Всесвітній день навколишнього середовища в історії

  • 1968

Швеція запропонувала організувати конференцію міжнародного рівня, присвячену проблемам всесвітньої екології.

  • 1972, 5 червня

На честь відкриття Стокгольмської конференції Генасамблея ООН оголосила про встановлення Всесвітнього дня навколишнього середовища.

  • 1974

Пройшов перший Всесвітній день навколишнього середовища на тему «Лише одна Земля». Відтоді подія відзначається щороку.

  • 1987

Почалася традиція щороку обирати різні країни центром офіційних заходів до Всесвітнього дня навколишнього середовища.

  • 2000

ЮНЕП запустила веб-сайт Всесвітнього дня навколишнього середовища з метою легкої реєстрації природоохоронної діяльності та формування відчуття глобальної єдності в цій справі.

Як відзначати Всесвітній день навколишнього середовища

Щоб приєднатися до прогресивного людства, цього дня кожному з нас варто почати змінювати свої повсякденні звички — приділяти більше уваги енергозбереженню, віддавати перевагу місцевим фермерським харчовим продуктам. За можливості слід залишити автомобіль вдома й пройтися пішки або поїхати на роботу на велосипеді.

Пластикові відходи — окрема тема, особливо актуальна для України, де пластикові пакети й одноразові пляшки забруднюють природне середовище швидкими темпами. Навіть якщо повністю відмовитися від пластику не вдається, слід максимально обмежити його використання, купуючи тільки ті товари, які справді є необхідними.

Якщо ми не можемо прямо протистояти світовій вирубці лісу, то кожна людина має змогу посадити хоча б одне дерево. Також важливо скоротити використання паперу, здавати макулатуру і уникати продуктів з пальмовою олією — її виробництво є однією з причин вирубки тропічних лісів.

Ще один спосіб відзначити Всесвітній день навколишнього середовища — вийти на прибирання прибудинкової території, лісу, парку чи пляжу. Можна приєднатися до інших активістів або організувати свою групу з друзів та знайомих. До того ж такі дії одразу дають наочні результати, демонструючи наші можливості в боротьбі за збереження довкілля. 

daytoday.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь