Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЗБЕРЕЖИ ПЕРВОЦВІТ

Дата: 08.03.2023 10:16
Кількість переглядів: 177

Що може бути гарніше за квітку, яка розкриває назустріч сонцю свої пелюстки  ранньою весною. Це безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Шафран Гейфелів, підсніжник білосніжний, сон великий та чорніючий, ясенець білий, цибуля ведмежа, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, конвалія звичайна, медунка темна, первоцвіт весняний, фіалка запашна, анемона дібровна та розлога, проліска дволиста, місячниця оживаюча, арум Бессера – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються на території нашої країни. Майже всі вони відносяться до категорії рідкісних і зникаючих видів рослин, більшість з них занесена до Червоної книги України.

На жаль, багато з нас появу провісників весни може спостерігати на вулицях та ринках міст, де продаються зірвані рослини. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Також, нерідко квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Масове знищення ранньовесняних рослин з метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а згодом й до повного зникнення.

Перші вісники весни, що дарують нам радість, опинились на межі зникнення. І це все наслідки недбалого ставлення людини до природи, адже дуже багато охочих намагаються весняні квіти перетворити у засіб заробітку.

Слід пам’ятати, що, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин, громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України".

Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і червонокнижних видів рослинного світу передбачена статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення – розмір штрафу від 510грн. до 3655 грн. з конфіскацією незаконно добутого. Окрім того, постановою КМУ від 07.11.2012р. №1030 визначена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання, – від 49грн. за кожну трав'янисту рослину.

Первоцвіти може врятувати відповідальне ставлення населення. Для цього варто запам’ятати:

  • Не можна рвати первоцвіти у жодному випадку;
  • Продаж первоцвітів – порушення закону;
  • Купуючи червонокнижні квіти, ви стаєте співучасником злочину;
  • Побачили, що хтось збирає чи продає первоцвіти, звертайтеся до поліції;
  • Хочете помилуватися весняними квітами - відвідайте найближчий парк чи ліс, зробіть фото.

Пам’ятаймо – те, що ми залишимо чи не залишимо для наступних поколінь залежить від нашого вибору.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь