Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Прикарпатті забезпечено державний контроль за дотриманням гігієнічних вимог на бійнях та потужностях з розбирання і обвалювання м’яса

Дата: 21.11.2022 16:07
Кількість переглядів: 111

21.11.22 1

У період воєнних дій на території України Держпродспоживслужба Прикарпаття забезпечує постійний державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за заготівлею, забоєм тварин, переробкою, зберіганням та реалізацією продукції, який проводять офіційні ветеринарні лікарі та спеціалісти державних установ ветеринарної медицини.

  В Івано-Франківській області 55 лікарям ветеринарної медицини надано статус уповноважених осіб – офіційних ветеринарних лікарів щодо здійснення окремих заходів державного контролю на 102 визначених потужностях (бійні, потужності з розбирання та обвалювання м’яса).
  За 10 місяців поточного року офіційними лікарями проведено передзабійний огляд та післязабійне інспектування 7833 голів ВРХ, 33604 голів свиней, 144 голів ДРХ, 4924181 голови птиці, 13152 голів кролів. Також ними здійснено ветеринарно-санітарний контроль сировини, яка поступила на переробку на м’ясопереробні підприємства області, а саме: 280,454 т м’яса яловичини, 3543,44 т м’яса свинини, 2200,323 т м’яса птиці та 7,96 т субпродуктів птиці.
  Під час проведення ветеринарно-санітарної експертизи з інвазійних захворювань виявлено ураження фасціольозом ВРХ – 355 випадків, аскаридозом свиней – 63 випадки.
  Досліджено на трихінельоз 33604 м'ясотуші свиней. Позитивних випадків не реєструвалось.
  Виявлено 114 випадків незаразних хвороб у ВРХ та 816 випадків у птиці.
  За результатами післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи направлено на знезараження 0,779 т і на утилізацію 1,283 т субпродуктів від уражених гельмінтами тварин та хвороб незаразної етіології та на утилізацію (незадовільні показники) 1,293 т м’яса птиці.
  На м’ясопереробних підприємствах забезпечено виконання заходів з недопущення занесення та розповсюдження заразних захворювань.
  Із виходом підприємств на світові ринки з експорту м’ясної продукції, зміною міжнародних вимог при експорті м’яса зростають вимоги до кваліфікаційної та фахової підготовки офіційних лікарів, розширюється поле їх повноважень.
  Тому з метою підвищення рівня знань офіційних лікарів ветеринарної медицини та забезпечення належного рівня контрою на підконтрольних об’єктах із забою тварин, розробки та обвалювання м’яса нещодавно спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели онлайн навчання, на якому було розглянуто вітчизняні вимоги та вимоги європейського законодавства щодо виробництва продукції тваринного походження (регламенти ЄС 178/2002, 852/2004, 853,2004, 854/2004, 882/2004 та інші), проаналізовано виконання загальнодержавної програми моніторингу залишків ветеринарних препаратів та інших забруднювачів, опрацьовано Порядок дій при отриманні позитивних результатів, мікробіологічні критерії оцінки м’ясної продукції, в т.ч. продукції птахівництва, згідно європейських вимог, звернено увагу на ведення документації на підконтрольних об’єктах уповноваженими особами та на видачу міжнародних сертифікатів.

vetif.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь