Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Власна назва Київ (Kyiv) - у першій десятці слів 2022 року

Дата: 03.11.2022 09:15
Кількість переглядів: 169

Фото без описуУкладачі словника англійської мови Collins обрали слово 2022 року. Ним стала іменник «пермакриза» (постійна криза), який означає «тривалий період нестабільності та відсутності безпеки», повідомляється на сайті словника.

Зазначається, що слово обрано, «виходячи з криз, що продовжуються, з якими стикався і продовжує стикатися Велика Британія і світ, включаючи політичну нестабільність, війну в Україні, зміни клімату і кризу вартості життя».

Укладачі словника також зазначили, що шість із 10 слів, які увійшли до списку слів року, є новими для Collins, серед них і пермакриза.

З війною в нашій країні пов'язані одразу кілька слів із цьогорічного шорт-листа. Так, у нього увійшла назва столиці України, Київ у транслітерації Kyiv, яка прийшла на зміну російськомовній вимові Kiev. Поняття warm banks – місця, де у разі різкого похолодання можуть зібратися ті, хто занадто бідний, щоб опалювати власні будинки. А також lawfare - використання або зловживання законними повноваженнями, щоб змусити опонента замовкнути.

У шортлисті слів року опинилися також partygate - збірна назва скандалу навколо колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який проводив вечірки під час пандемії; Carolean - прикметник, що стосується всього, що пов'язано з новим королем Великої Британії Чарльзом III і quiet quitting - практика виконання обсягу робіт не більше, ніж передбачено за договором.

zn.ua

Ілюстративне фото: fakty.com.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь