Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

День в історії України

Дата: 24.10.2022 09:33
Кількість переглядів: 93

Фото без опису24 жовтня 1991 року Україна проголосила без'ядерний статус (БСУ)

Детальніше про це:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1697-12#Text

Напередодні повномасштабного вторгення росії 23 лютого 2022 року Дмитро Кулеба висловив позицію Україи щодо перспективи цього питання, виступаючи на засіданні Генасамблеї ООН - про неповернення статусу ядерної держави взамін не лише на підтримку, але обов'язково отримання дієвих гарантій безпеки від світової спільноти.

У ходій повномасштабної війни Президент України також неодноразово звертався до цього питання, зокрема 27 травня 2022 року Володимир Зеленський звернувся з промовою до співтовариства Foreign Policy Community of Indonesia, у якій окремим апектом було розглянуто питання без'ядерного статусу України та  ядерні погрози зі сторони Росії:

"Російські державні пропагандисти відкрито погрожують ядерною зброєю. Світові політики готуються до можливості застосування Росією так званої тактичної ядерної зброї або хімічної зброї, біологічної зброї.

Що це означає для світу?

Передусім це може призвести до зміни ставлення різних держав до зброї масового ураження. Якщо Росія безкарно вдається до ядерного шантажу, то різним силам у світі може здаватися логічним, щоб і собі набути ядерної зброї. Сказати, що це небезпечно для всього світу, – це нічого не сказати.

Україна зробила найбільший внесок у ядерне роззброєння, віддавши третій за потужністю ядерний арсенал. Це відбулось у 1990-х роках. Зараз Росія всупереч своїм документально зафіксованим зобов?язанням гарантувати безпеку України після відмови нашої держави від ядерного статусу веде проти нас загарбницьку, колонізаторську війну. І при цьому погрожує ядерною зброєю.

Хто ж після цього може повірити в ідею ядерного роззброєння? І як після цього надійно гарантувати довгострокову безпеку тим регіонам, які обирають для себе без'ядерний статус?

Ще півроку тому навіть уявити було неможливо, що такі питання постануть. Але тепер це також один із наслідків російської агресивної політики" - детальніше за посиланням mspu.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь