Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулась зустріч Міністра освіти і науки України з Міністрами освіти країн Балтії та заступниками Міністрів Польщі і Чехії

Дата: 07.10.2022 09:26
Кількість переглядів: 182

Фото без опису06 жовтня 2022 року в Івано-Франківську у стінах Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулась зустріч Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета зі своїми колегами з Латвії, Литви та Естонії Анітою Муйжніеце, Юргітою Шюгждінене і Тинісом Лукашем, а також заступниками Міністрів освіти Республіки Польща та Чеської Республіки Томашем Жимковським та Ярославом Міллером. У засіданні також взяли участь голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук та ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Відкриваючи зустріч, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет подякував колегам за підтримку України, надану їх країнами, де наразі перебуває найбільша кількість українських школярів та студентів, можливість для здобувачів освіти з України продовжити навчання на всіх рівнях освіти.

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук у свою чергу висловила вдячність урядам Латвії, Литви, Естонії, Чехії та Польщі за допомогу українцям, зокрема, мешканцям Прикарпаття. Очільниця області розповіла, що нині більше 11 тисяч учнів та 400 працівників освіти Івано-Франківщини знаходяться закордоном. Вона також зауважила, що наша область, як тилова, змогла розпочати новий навчальний рік в школах та університетах, а також прийняла, зокрема, три заклади вищої освіти, які переїхали з окупованих територій нашої країни.

«Для нашого університету велика честь приймати таку високоповажну освітянську спільноту Європи. Приймати наших друзів, які в перші дні війни протягнули нам руку допомоги. Ця війна об`єднала нас усіх, вона навчила нас цінувати життя, цінувати свободу і переконала нас у тому, що разом ми можемо протистояти будь-якому тоталітаризму. Вдячний усім за підтримку та допомогу», – зазначив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, вітаючи гостей.

Фото без опису

Також зі словами привітання виступили Міністр освіти і наукових досліджень Естонії Тиніс Лукаш, Міністерка освіти і науки Латвії Аніта Муйжніеце, Міністерка освіти, науки і спорту Литви Юргіти Шюгждінене, заступник Міністра науки і вищої освіти Польщі Томаш Жимковскі та заступник Міністра науки і вищої освіти Чеської Республіки Ярослав Міллер.

Під час засідання йшлося про поточну ситуацію з освітою в Україні під час відкритої та широкомасштабної агресії РФ. Війська агресора вже 7 місяців щоденно атакують українські міста, здійснюють обстріли цивільного населення, житлових будинків, дитячих садків, шкіл, університетів. Однак Україні вдалося втримати навчальний процес і у багатьох регіонах і містах, включаючи столицю, 1 вересня для школярів та студентів розпочались заняття. Ті заклади освіти, які знаходяться безпосередньо у зонах бойових дій, працюють онлайн.

Після презентації Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета відбулись відповідні презентації та дискусія міністрів щодо освіти українських дітей, які зараз вимушено перебувають у країнах ЄС: Чехії, Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Міністри країн Балтії, а також заступники Міністрів освіти Польщі і Чехії в черговий раз запевнили у беззаперечній підтримці України. Учасники засідання, зокрема, обговорили забезпечення навчального процесу для українських дітей-переселенців у Чехії, Естонії, Латвії, Литві та Польщі. У свою чергу презентували постійні напрямки підтримки української освіти Міністерствами освіти Чехії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі. Домовились про продовження обміну інформацією щодо кількості українських дітей-переселенців, які тимчасово перебувають з родинами за кордоном, навчаються в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Чехії та продовжують здобувати українську освіту онлайн. Також домовились про інтеграцію українських школярів в систему освіти цих країн ЄС щодо можливості зарахування оцінок за набуті знання, щодо соціалізації та щодо залучення українських вчителів до освітнього процесу.

pnu.edu.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь