Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чому школярі починають хворіти після першого тижня навчання?

Дата: 19.09.2022 11:26
Кількість переглядів: 99

До кінця першого навчального тижня у багатьох школярів з'являється «синдром сьомого вересня»: у дітей псується настрій, вони скаржаться на втому та погане самопочуття.

Після тривалого літнього відпочинку початок занять може спричинити стрес, що негативно позначається на стані імунітету. Крім того, дитині, особливо першокласнику, складно довго сидіти на уроках, а багато батьків ще й записують дітей відразу у всі гуртки та секції з перших днів навчального року.

Процес адаптації у школярів різного віку відбувається по-різному: у малюків він може тривати близько 2 місяців, у старших діток — до місяця. Фахівці пояснюють, що "синдром сьомого вересня" - це не симуляція, а своєрідний спосіб організму розвантажитися, причина вкотре залишитися вдома і відпочити. Причому батьки можуть зіткнутися не лише з застудою чи нездужанням, а й кишковими розладами та навіть загостренням хронічних захворювань у дітей.

«Синдром сьомого вересня» може виявлятися й іншими ознаками — пригніченістю та млявістю, дратівливістю та неуважністю, відмовою від улюблених ігор та занять, небажанням ходити до школи та розповідати про неї, зниженим апетитом та поганим сном.

У міру звикання до шкільних навантажень сили відновлюються, і дитина входить у звичний їй ритм. Але щоб дитина легше адаптувалася до шкільних буднів, слід чітко дотримуватися режиму дня, краще хоча б за два тижні до закінчення канікул привчати дитину до навчального графіка.

Не варто відразу ж віддавати дитину у всілякі секції та гуртки, лаяти за погану успішність чи поведінку. Увечері слід зводити дитину на прогулянку, а час користування гаджетами скоротити до максимум 30 хвилин на день. У раціоні має бути менше солодкого та борошняного та більше овочів, фруктів, горіхів.

А головне — забезпечити дитині підтримку, любов і турботу, дати зрозуміти, що пишатимуться незалежно від шкільних оцінок.

Підготував завідувач відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження) та 
профілактики інфекційних захворювань
Микола НЕДОСТУП


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь