Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗДОРОВ’Я: 10 КРОКІВ НАЗУСТРІЧ ШКОЛІ, ЩО ПОЛЕГШАТЬ ПРОЦЕС АДАПТАЦІЇ

Дата: 06.09.2022 10:46
Кількість переглядів: 109

Фото без описуПредставники МОЗ разом із дитячою психологинею Світланою Ройз підготували поради для батьків, що допоможуть полегшити процес адаптації та повернення до навчання в умовах війни.

Експерти рекомендують:

  • Формувати шкільний режим і налаштовуватися

Нагадайте дитині про важливість навчання й цінність знань. Зробіть символічне свято, що закріпить перехід від відпочинку в робочу осінь. Важливо передбачити час не лише для навчання й виконання домашніх завдань, але й для прогулянки, ігор і відпочинку після занять.

  • Знайомство або повернення до колективу

Коли дитина відчує безпеку в колективі, вона здатна приступити до ефективного навчання. Тому першокласникам, а також тим, хто йде до нової школи, необхідно познайомитися хоча б із кимось з однокласників завчасно. Спробуйте домовитися про онлайн-зустріч або знайомство в парку. Якщо дитина сумує за колишніми друзями, ви можете організувати дзвінок чи відеозустріч, під час якої діти зможуть поспілкуватися й розповісти один одному про нові умови життя.

  • Знайомство з класним керівником (куратором, тьютором)

Якщо вчитель незнайомий, учням 1-4 класів важливо побачити викладача, почути голос, «відчути» нову людину. Малята (особливо ті, хто не був у садочку) чутливі до нових типажів. Їм потрібно хоча б подивитися на школу та переглянути фото майбутніх учителів, це сформує уявлення й «місточок» із новими реаліями.

  • Підготувати канцтовари та одяг

Вибір нового створює атмосферу радісного очікування. Проведіть ревізію канцтоварів і шкільного вбрання, докупіть за можливості необхідне. Важливо залучити дітей до вибору канцтоварів. Одяг для першокласників і гіперчутливих дітей повинен бути максимально комфортним: відповідного розміру, із мінімальною кількістю швів, без тісної горловини. Якщо тілу дитини дискомфортно, школяр не зможе зосередитися на навчанні. Першачкам також важливо вміти самостійно одягатися, розстібати й застібати одяг. Потренуйтеся робити це вдома.

  • Підготувати робоче місце

Позначте в помешканні робочу зону. Нехай це буде частина столу або поличка зі шкільним приладдям – процес упорядкування організовує та налаштовує, а «перехід» у інший простір допомагає продуктивно виконувати роботу. Важливо, щоб ноги під час сидіння спиралися на підлогу або підставку. У полі зору учня повинно бути якнайменше відволікаючих предметів, іграшок.

  • Розібратися з особистою гігієною

Якщо дитина йде до нової школи (або в старій зробили ремонт), варто дізнатися про вбиральню заздалегідь. Якщо туалет не звичної для дитини конструкції – слід навчити школяра ним користуватися. Для учнів початкових класів важливо закріпити навички самообслуговування: гігієна, зокрема й миття рук, переодягання.

Також важливо показати розміщення зон: де їсти, займатися, ходити в туалет тощо.

  • Знайомство з правилами

Якщо діти навчатимуться незнайомою мовою, важливо завчасно з?ясувати правила школи: що можна робити, а що заборонено. Також варто поговорити з дитиною про традиції й особливості місцевості, в якій ви тимчасово проживаєте. Обговоріть меню: у деяких країнах існують серйозні правила щодо шкільного харчування, яких слід дотримуватися. Разом із дитиною продумайте ідеї сніданків і перекусів до школи. Із першачками можна пограти в ланч: діставати їжу з ланч-боксу, користуватися серветками.

  • Спростити можливі труднощі

Якщо є така можливість – пройдіться школою. Дітям важливо фізично «відчути» місце, торкнутися парти, піти до туалету, побачити їдальню. Для дітей, які виїхали за кордон і одразу навчатимуться незнайомою мовою, добре було б підготувати картки з основними поняттями: туалет, вода, допоможіть тощо. Поясніть школяреві, що якщо виникне потреба в допомозі, то треба звернутися до класного керівника або тьютора.

  • Підготуйте маленькі сувеніри

Підготуйте маленькі дрібнички, які вкладатимете впродовж першого тижня або місяця у шкільний рюкзак дитини: маленькі листівки або записки, м'який брелок, який можна стискати в руці, браслетик (можна такий, як у мами чи тата), ручку з блискітками, кишенькову дзиґу. Дрібнички нагадають про турботу та допоможуть зняти напругу.

  • Обговорити питання безпеки, перевірити маршрут до школи та сховища

Пригадайте або дізнайтеся шлях до школи, пройдіться ним і обговоріть дії у разі сигналу повітряної тривоги. З малюками можна намалювати або надрукувати карту маршруту до школи. Скажіть дітям не виходити зі школи не попередивши вчителя та батьків. Школярам в Україні необхідно нагадати, що не можна нічого чіпати на вулиці, піднімати з землі предмети, залазити на дерева.

Нагадаємо, МОЗ спільно з дитячою психологинею Світланою Ройз підготували поради для батьків про складнощі, що можуть виникнути в дитини під час повернення до навчання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь