Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

РОТАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ. ХВОРОБА БРУДНИХ РУК

Дата: 17.08.2022 11:42
Кількість переглядів: 276

Ротавірусна інфекція - одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Переважно виникає в холодну пору року, з листопада до квітня.

Станом на 01.08.2022року на території Івано-Франківської ТГ за 7 місяців (01.01.22-31.07.22р.) зареєстровано 8 випадків зараження.

 «Хвороба брудних рук» характерна для дітей, у яких ще не сформувалися навички особистої гігієни, а захисні можливості організму обмежені. Найбільш поширеною причиною діареї в дітей віком від 6 місяців до 4-5 років в усьому світі є ротавірус. Захворіти можуть і дорослі. У них захворювання протікає в легкій формі з менш вираженими симптомами.

Джерело – хвора людина. Передаватися вірус може контактно-побутовим шляхом – під час контакту з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями, як наприклад, іграшки, меблі, одяг, підлога, або під час вживання в їжу інфікованих продуктів харчування. Хоча фекально-оральний шлях передачі є найпоширенішим, інфікуватися вірусом можна також при будь-якому контакті з рідинами організму хворої людини, наприклад під час чхання або контакту з дверними ручками чи іграшками, яких торкався хворий.

Симптоми захворювання: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору, і навіть зневоднення в немовлят, маленьких дітей і рідше у дорослих.

Захворювання може ще проявлятися як ГРВІ: нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні, хоч попри те, що кишкова інфекція  не має жодного відношення до вірусів респіраторної групи. У дітей, які контактували з хворим, симптоми можуть проявлятися вже через 2 дні.

Негайно зверніться до лікаря, якщо у вашої дитини:

  • надмірна сонливість;

  • часте блювання;

  • стілець чорного кольору або в ньому є кров чи гній;

  • підвищення температури тіла в дитини молодше 6 місяців;

  • висока температура тіла більше 24 годин у дитини старше 6 місяців.

 

Профілактика ротавірусної інфекції

Специфічна профілактика полягає в вакцинації проти ротавірусної інфекції. В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих. Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.

Неспецифічна профілактика полягає в дотриманні правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі та води. 

Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. 

Для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду. Забруднені іграшки та поверхні необхідно мити з миючим засобом, а обробка 70% розчином етилового спирту, попереджає подальше передавання вірусу.

 

 ПАМ’ЯТАЙМО про дотримання простих і елементарних правил особистої гігієни!!!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга ГОЛУБЧАК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь