Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Дмитро Кулеба звернувся до керівників МАГАТЕ та ООН напередодні засідання РБ ООН щодо ЗАЕС

Дата: 11.08.2022 14:11
Кількість переглядів: 81

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся із листом до Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша із закликом відправити міжнародну місію під проводом МАГАТЕ та за участі військових експертів ООН для оцінки загроз ядерній безпеці та захищеності Запорізької АЕС, які спричинила окупація та мілітаризація станції російською армією.

Про це він заявив під час онлайн-брифінгу для українських ЗМІ у четвер, 11 серпня.

У листі Дмитро Кулеба повідомив керівникам МАГАТЕ та ООН факти порушення російськими окупантами всіх семи основних принципів ядерної безпеки та захищеності на ЗАЕС.

“Росіяни фактично перетворили найбільшу атомну електростанцію Європи на військову базу та ставлять під загрозу безпеку континенту”, - наголосив він.

Міністр закликав відправити на ЗАЕС міжнародну місію під проводом МАГАТЕ та включити до неї військових експертів ООН, адже для оцінки загроз мілітаризації об’єкту обов’язково мають бути присутні фахівці з відповідною експертизою.

“Військові експерти ООН зможуть точно визначити загрози ядерній безпеці та захищеності, спровоковані окупацією та мілітаризацією ЗАЕС російською армією”, - підкреслив він.

Україна наполягає, що міжнародна місія має бути організована у найстисліші терміни та відбутися із неухильним дотриманням українського законодавства, прибути на окуповану ЗАЕС виключно через територію України. Українська сторона готова надати усе необхідне сприяння.

“Якщо росії немає що приховувати, вона повинна невідкладно надати фахівцям МАГАТЕ та ООН доступ до Запорізької АЕС”, - заявив глава МЗС.

Дмитро Кулеба вкотре наголосив, що необхідно посилити міжнародний тиск на Москву з метою повернення станції під повний контроль України та недопущення ядерної катастрофи.

Міністр також назвав скликання росією засідання Радбезу ООН на тему безпеки Запорізької АЕС “нахабством, яке не знає меж і досягло вже глобальних масштабів”.

“Держава-терорист, яка обстрілювала найбільшу в Європі атомну електростанцію, захопила її, розмістила на її території зброю та продовжує обстріли, хоче поговорити про безпеку. Але російська брехня не пройде. Ми забезпечимо росіянам таке обговорення, що на них не залишиться живого місця. Весь світ знає, що росія займається ядерним тероризмом, і засідання Радбезу це вчергове підтвердить”, - запевнив Дмитро Кулеба.

Міністр нагадав, що команда Президента Зеленського мобілізувала світову коаліцію на підтримку України та протидію російській агресії. Україна перемагає і продовжить перемагати росію на дипломатичному фронті.

“Ми не дамо державі-агресору використати міжнародний майданчик для пропаганди і дезінформації”, — підсумував він.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь