Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Лямбліоз!

Дата: 10.08.2022 11:11
Кількість переглядів: 189

Фото без опису

На сьогодні паразитарні захворювання залишаються одними з найпоширеніших у світі. Найчисленнішим представником даної групи, що зустрічається на території обслуговування відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» являється лямблія. Станом на 09.08.2022 року захворюваність на лямбліоз виросла у двічі, в порівнянні з вказаним періодом минулого року. На території Івано-Франківської ТГ за 6 місяців (01.01.22-31.07.22) було зареєстровано 34 випадки зараження, а за минулий рік за 1-ше півріччя (01.01.21-31.07.21) 16 випадків.

Лямбліоз – це захворювання, яке спричиняється паразитуванням лямблій в тонкому кишківнику людини, де вони своєю життєдіяльністю порушують процеси всмоктування. Інфікування відбувається через споживання термічно не оброблених продуктів, води, а також через недотримання гігієни рук.

Цистам лямблій властива висока стійкість у зовнішньому середовищі.   Джерелом інфекції є людина, яка виділяє цисти лямблій і деякі види тварин, з якими людина часто контактує – собаки, коти, велика рогата худоба, свині та інші, серед яких теж широко розповсюджений лямбліоз. Для початку розвитку лямбліозу достатньо, щоб в організм потрапило 10 цист лямблій.

  • Симптоми захворювання  дуже різноманітні, зазвичай першим уражається  шлунково-кишковий  тракт:  діарея або закреп, метеоризм, болі в животі навколо пупка або у верхніх відділах живота, нудота, іноді блювота, зниження апетиту.

  • Друга група симптомів обумовлена синдромом інтоксикації: дратівливість, плаксивість, головний біль, запаморочення, серцебиття, задишка, порушення сну.

  • Для лямбліозної інвазії характерні алергічні прояви, зокрема на харчові антигени (молоко, рибу, яйця, цитрусові), блідість шкірних покривів, особливо шкіри обличчя.

В цілому для лямбліозу характерний хвилеподібний характер з періодами наростання і стихання симптоматики. При поєднанні з іншими захворюваннями лямбліоз сприяє їхньому затяжному і тяжчому перебігу.

Щоб чітко встановити діагноз «лямбліоз», перш за все, потрібно підтвердити наявність лямблій в організмі, для цього лікар може призначити копрологічне дослідження (дослідження калу під мікроскопом), серологічну діагностику (аналіз крові на лямбліоз) або дослідження вмісту дванадцятипалої кишки.

Профілактика лямбліозу:

 

  • вживання очищеної або кип'яченої води;

  • миття овочів і фруктів, достатню термічну обробку сирих продуктів;

  • позбавлення від звички гризти нігті;

  • дотримання правил особистої гігієни, зокрема, миття рук перед вжиттям їжі;

  • своєчасне і якісне прибирання житла, зокрема, кухні, ванни та санвузла;

  • своєчасне звернення до фахівця при наявності підозр на зараження лямбліями.

 

При виявленні в родині хворого на лямбліоз, необхідно провести діагностику всіх членів сім'ї на предмет наявності інфекції. Систематичне проведення дегельмінтизації й антилямбліозної обробки домашніх тварин зведе ризик зараження людини до мінімуму.

Кожному треба пам’ятати, що дотримання елементарних правил особистої гігієни та харчування попереджує ризик зараження не тільки лямбліозом, але й іншими інфекційними та паразитарними хворобами.


Підготувала лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду
(спостереження )та профілактики інфекційних захворювань
Ольга КУБРАК


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь