Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«ВИХОДЬ НА СВІТЛО»: Держпраця інформує про ризики тіньових трудових відносин

Дата: 20.07.2022 16:08
Кількість переглядів: 194

Проєкт Державної служби України з питань праці «Виходь на світло» спрямований подолати проблему недоброчесних трудових відносин. Міністерство освіти і науки України та Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підтримують інформаційну кампанію – дізнайтесь про ризики неофіційних трудових відносин і про переваги задекларованих.

Більше 20% працездатного населення України повністю або частково не декларують трудові відносини з роботодавцем. Від цього втрачають і працівники, і роботодавці. Незадекларована праця – це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства. Таку працю також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.

«Погоджуєтеся працювати без трудового договору? Не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. Вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію у разі нещасного випадку.

Ви власник бізнесу і наймаєте працівників без трудового договору? Будьте готові витрачати час і ресурси на навчання – досвідчені спеціалісти до вас не підуть або швидко знайдуть краще місце. Вам буде складніше отримати банківські кредити, інвестиції. А в разі перевірки інспекції праці на вас можуть накласти відчутний штраф за порушення трудового законодавства.

Фото без описуФото без опису

Зрештою, через несплату податків й єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги тощо», – пояснюють у Держпраці.

У 2018 році 3,54 млн осіб були неформально зайняті! До них треба було б додати дані про людей, що отримують зарплату «в конверті», не оформлюють роботу за сумісництвом, мають інші договори замість трудових. Але офіційних даних про це немає. Люди з професійно-технічною освітою найчастіше вимушені не декларувати свою роботу, тобто працювати неофіційно. Із загального відсотку неформально зайнятого населення таких фахівців – 33,8% (станом на 2018 рік), наголосили у Міністерстві освіти і науки України.

Чому незадекларована праця – це відсутність прав у взаєминах із роботодавцем, які наслідки вона має для держави, бізнесу та кожної окремої людини дивіться у відео роз'ясненнях проєкту «Виходь на світло»:

1) Незадекларована праця, не захищає ваші трудові та соціальні права:

2) Наймаєте працівників? До початку їхньої роботи не забудьте виконати три прості кроки:

3) Незадекларована праця це проблема в Україні:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь