Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду

Дата: 14.07.2022 08:53
Кількість переглядів: 188

Cьогодні разом із частиною урядової команди ми перебуваємо на Чернігівщині й власне звідси проводимо наше засідання Кабінету Міністрів.

Російські війська завдали місту Чернігів і регіону багато страшних руйнувань і залишили по собі чимало шрамів. Завдання Уряду та місцевої влади якомога швидше реалізувати перший етап великого плану відновлення деокупованих регіонів — швидку відбудову.

Про що насамперед іде мова? Це розгортання тимчасового житла, ремонт комунікацій, підготовка до опалювального сезону, відновлення лікарень, відбудова шкіл та ліцеїв, куди діти зможуть піти на навчання вже цієї осені. Багато різних великих та маленьких проектів, які повертають життя і дають надію всім нам на краще майбутнє.

Зранку ми заїхали в село Ягідне біля Чернігова, де упродовж цілого місяця російські терористи чинили справжні звірства. Зараз ми разом з місцевою владою та волонтерами повертаємо в село життя. Почалось відновлення частини будинків. Виділено 12,5 млн з обласного бюджету грн для закупівлі будівельних матеріалів, що дозволить відновити житло для майже 250 людей. Завершення всіх робот планується за 3-4 тижні.

Насправді у нас по країні зараз сотні населених пунктів, які для відбудови потребують велику кількість будівельних матеріалів. Тому перше рішення, яке ми сьогодні приймаємо на засіданні Уряду — це створення Оперативного штабу із забезпечення країни будівельними матеріалами. Цей штаб створюється не лише для Чернігівщини. Він буде працювати по всій країні. До роботи штабу будуть залучені представники всіх областей, будівельники, промисловість, урядовці. Наша мета — максимально швидка та ефективна відбудова пошкоджених об’єктів усієї інфраструктури, зокрема житла для українців.

Паралельно з цим по всій країні ми запускаємо проекти будівництва та встановлення модульного житла. Зокрема для жителів Чернігівської області, які залишилися без даху над головою, вже облаштовується таке модульне містечко у селі Новоселівка. Сьогодні ми подивилися на перші встановлені 180 будиночків. Це допомога від Уряду Польщі, за яку ми дуже вдячні нашим польським друзям. Також закінчується монтаж другого модульного містечка, за тиждень очікуємо на встановлення цих нових моноблоків для третього. Ці три модульних містечка навколо Чернігова зможуть прийняти людей, які сьогодні, на жаль, залишилися без житла.

Загалом для відновлення об’єктів в Чернігівській області Уряд вже виділив 400 млн грн. 250 млн грн було виділено Чернігівській обласній військовій адміністрації для розбору руйнувань, першочергових ремонтів, відновлення електроенергії, опалення, газу. Ще 150 млн грн – це кошти, які ми виділили для відновлення повноцінної роботи Чернігівводоканалу, аби кожен житель міста Чернігова мав воду. Загалом Уряд вже розподілив по регіонах 2,3 млрд грн, аби терміново відновити критичну інфраструктуру.

Наша мета, аби до осені більшість таких об’єктів повноцінно запрацювали. Зараз в 5 областях вже підготовлено технічну і проектну документацію для відбудови 1700 об’єктів. Це котельні, школи, дитячі садочки, лікарні, житлові й адміністративні будівлі та багато інших інфраструктурних об’єктів. Люди повинні бачити, що всюди, де це можливо, йде відбудова.

Звичайно, що один із головних пріоритетів плану швидкого відновлення — це підготовка до опалювального сезону. Сьогодні ми відвідали Чернігівську ТЕЦ, яка зазнала суттєвих пошкоджень від цілеспрямованих російських обстрілів. 15 об’єктів ТЕЦ майже повністю зруйновані. Прямо зараз на засіданні Уряду ми ухвалимо рішення про виділення 100 млн грн на ремонти та закупівлю обладнання для цієї теплоцентралі. Це дозволить провести необхідні роботи та забезпечити жителів Чернігівщини теплом під час наступного опалювального сезону.

Також ми виділяємо ще 100 млн грн для Кременчуцької ТЕЦ та 86,5 млн грн для Охтирської ТЕЦ. Обидва підприємства сильно пошкоджені від обстрілів. Ці кошти від Уряду дозволять теплоцентралям оперативно провести ремонти й запуститися якраз до опалювального сезону. Як і обіцяли, будемо робити все, аби українці по всій країні мали тепло, воду та світло.

Водночас ми розуміємо, що російська армія — це терористи, які свідомо знищують критичну інфраструктуру, об’єкти водо-, електро- й теплопостачання. Сьогодні переконалися в цьому на власні очі ще раз. Ми готуємося до всіх можливих сценаріїв. А тому ще одним рішенням Уряду сьогодні ми виділяємо 1,4 млрд грн на придбання запасу резервного обладнання та матеріалів, які в разі руйнування інфраструктури допоможуть забезпечити людей теплом і водою. Мова йде про закупівлю пересувних котелень, дизель-генераторів, систем очищення води, насосних станцій і про багато інших речей, які нам будуть потрібні на екстрений випадок.

Останній об’єкт, який ми сьогодні відвідали, — це Чернігівський обласний ліцей для обдарованої сільської молоді. У закладі навчається майже 200 учнів. Росіяни бомбили будівлі поруч, ліцей значно постраждав. Станом на сьогодні ведуться відновлювальні роботи. Ліцей буде відновлений і запрацює до 1 вересня, до початку навчального року. Дуже важливий показник, що в ліцеї створені всі системи безпеки для дітей на випадок повітряних тривог. Ми обговорювали з усіма головами громад та областей, що ключовий параметр цього навчального року, який розпочнеться з 1 вересня офлайн, — це безпека наших дітей. Правильно облаштовані сховища, з примусовою вентиляцією, обігрівом, відповідними можливостями проводити навчання в разі необхідності — це ті речі, які ми вимагаємо від громад, керівників обласних військових адміністрацій. У ліцеї все це підготовлено. Ще раз на власні очі з міністрами переконалися, що керівники освітніх закладів підходять дуже відповідально до підготовки закладів до навчального року.

Від місцевої влади ми очікуємо, що всі роботи завершаться до початку навчального року, який має стартувати 1 вересня в режимі офлайн. У тих областях, де це категорично неможливо, буде застосовуватися змішана система навчання.

***

Сьогоднішній візит на Чернігівщину — це чергова демонстрація того, що Уряд і місцева влада працюють єдиним фронтом та спільно роблять все, аби забезпечити нашу перемогу, відбудувати зруйноване й відродити нашу країну.

У цьому контексті я також хотів би подякувати нашим міжнародним партнерам, які роблять дуже багато важливих речей для перемоги України. Мова, звісно, і про озброєння, і про фінансову допомогу. Днями Україна отримала 1,7 млрд доларів від США, до кінця місяця має надійти 1 млрд євро від Європейського Союзу. Ці кошти допомагають нам вистояти та почати швидку відбудову нашої держави. Дякуємо нашим партнерам за цю солідарну підтримку України.

***

Сьогодні, під час нашого перебування на Чернігівщині, я вкотре переконався в силі духу та незламності українського народу. Ця сила допомагає вистояти зараз, проте ми бачимо й багато розгубленості та питань про майбутнє.

Тому важливі слова, які ми говоримо чернігівцям сьогодні – ми відбудуємо все краще, ніж було. Для цього у нас уже є план, ми готуємо ресурси, ми збираємо коаліцію підтримки як для перемоги України, так і відбудови. Об’єднані в захисті – об’єднані у відновленні!

Хочу сказати ще одне. Перемога української армії в битві за Чернігів та Чернігівщину назавжди увійде в підручники української історії.

Ми вдячні та схиляємо голови перед подвигом наших героїв-військових.

Вічна слава українським воїнам.

Слава українському народу і Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь