Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обережно змії: як вберегтись та як правильно надати медичну допомогу постраждалому від укусу плазуна

Дата: 15.06.2022 10:31
Кількість переглядів: 144

З настанням спекотної погоди змії покидають свої сховища, щоб погрітися під сонячними променями, тому є висока ймовірність отримати укус саме під час прогулянки на природі.

В Україні дуже незначна кількість отруйних змій. Це три види гадюк, які найчастіше можна зустріти в горах, лісах, поблизу води.

Зазвичай змії втікають від людей, а кусають лише для свого захисту. У плазунів поганий зір та слух, але своїм тілом вони дуже добре вловлюють коливання землі на відстані 10-15 метрів. Проте у спеку це відчуття у змій притуплюється, вони стають лінивими, малорухливими, тому люди можуть легко на них наступити.

Для власної безпеки під час перебування на природі необхідно палицею розсунути зарослі, розгребти листя, обстежити ущелини, щоб ненароком не потурбувати плазуна. Взути надійне взуття, одягнути широкі штани і заправити їх у черевики так, щоб утворився напуск. Якщо змія кусатиме, то прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру.

Симптоми від укусу змії: місцеве подразнення шкіри, біль та розвиток некрозів у місці ураження, слабкість, запаморочення, нудота та масивні набряки. Можливий розвиток алергічної реакції! Ступінь вираження симптомів залежить від кількості отрути, яка потрапила в організм, але смертельні випадки трапляються рідко.  

У процесі надання першої медичної допомоги варто пам’ятати про дві речі. По-перше, необхідно знерухомити постраждалу кінцівку. Для цього можна накласти шину, використовуючи підручні засоби, наприклад за допомогою двох гілок та пов’язки (замість бинта також можна використати шарф чи футболку). Важливо знати: що більше ми рухаємося, то швидше отрута поширюється тілом. По-друге, до рани варто прикласти щось холодне. До слова, для цього існують спеціальні охолоджувальні пакети, які можна придбати в аптеці.

Категорично заборонено відсмоктувати отруту ротом! Є висока ймовірність, що людина просто проковтне небезпечну речовину, що несе більшу загрозу.

Запам’ятайте! Не можна використовувати джгути, щоб не спричинити гіпоксію уражених кінцівок. Не слід розрізати, припікати розпеченим залізом чи іншим чином агресивно діяти на рану. Обов’язково зверніться за телефоном 103 як тільки можливо - диспетчери не лише відправлять до вас бригаду медиків, але й нададуть дієві поради щодо самодопомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь