Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Надання статуса учасника бойових дій буде максимально прозорим – Міністерство ветеранів

Дата: 09.05.2022 09:43
Кількість переглядів: 176

На початку широкомасштабної збройної агресії росії в Україні налічувалося майже 500 тисяч ветеранів, які мали статус учасника бойових дій. Переважна більшість з них знову стала на захист країни, однак після перемоги кількість Захисників і Захисниць збільшиться в рази. – повідомляється на урядовому порталі.

Про це під час включення до інформаційного марафону національних телеканалів розповіла Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Вона нагадала, що на законодавчому рівні право отримати статус учасника бойових дій (УБД) надано усім добровольцям, які пішли захищати Україну у лавах Сил територіальної оборони і добровольчих формувань територіальних громад.

Юлія Лапутіна зазначила, що Мінветеранів буде максимально уважно ставитись до тих випадків, коли людина, йдучи захищати країну, не встигла оформитися до війська офіційно.

«Треба розуміти, що Сили територіальної оборони – це окремий вид Збройних сил України, і статус УБД таким бійцям надаватиме саме Міністерство оборони, як це відбувається з іншими видами і родами військ, – сказала Юлія Лапутіна. – Те, що стосується добровольців, які не встигли оформитися офіційно, то тут підключатиметься Мінветеранів».

Очільниця Мінветеранів підкреслила, що відповідно до Женевської і Гаагської конвенцій учасниками бойових дій (комбатантами) потенційно можуть вважатися ті Захисники і Захисниці, які увійшли до складу регулярних формувань, а також ті, хто взяв зброю до рук та надавав відсіч ворогові. Юлія Лапутіна наголосила, що порядок надання статусу УБД буде відпрацьований таким чином, що його отримають саме ті люди, які брали безпосередню участь у бойових діях.

«У суспільства великий запит на справедливість. Ми пам’ятаємо, як з 2014 року у нас почали з’являтися так звані «військові туристи». Такого більше не буде! Зараз ми працюємо над створенням максимально прозорого механізму надання статусу УБД, – наголосила Юлія Лапутіна. – Статус має надаватися відповідно до бойових розпоряджень. Однак наразі виникатимуть питання по тих добровольцях, які не встигли оформитися офіційно. Рішення по них буде прийматися комісійно на рівні нашого Міністерства. Діє Комісія, яка розглядає надання статусу УБД добровольцям. До її складу входять представники ветеранських громадських організацій та всіх силових відомств. Є чіткий пакет документів, який має надати Захисник. Окрім цього, мають бути покази свідків, які також брали участь у тих заходах/боях, свідчення військовослужбовців ЗСУ, ТрО, які можуть підтвердили участь людини у бойових діях».

Міністр у справах ветеранів України наголосила, що держава зацікавлена в справедливості стосовно наших Захисників і Захисниць.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь