Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Польща святкує 231-у річницю ухвалення Конституції 3 травня

Дата: 03.05.2022 11:42
Кількість переглядів: 112

У президента Польщі повідомили, що цьогорічні святкування відбудуться у тіні війни в Україні, і Анджей Дуда під час своїх урочистих промов згадуватиме боротьбу України за свободу.

Фото без описуУ вівторок, 3 травня, у Варшаві президент Анджей Дуда візьме участь у святкуванні Національного дня 3 травня. Він присвячений ухваленню 3 травня 1791 року Конституції, одній із перших в Європі конституцій в сучасному розумінні та другому у світі написаному основному закону. Це - вихідний день у Польщі.

Урочисті заходи розпочнуться о 9:30 святою месою за Батьківщину в катедральному соборі св. Івана. Потім об 11:00 запланована церемонія вручення державних нагород у Королівському замку. Як прийнято 3 травня, президент нагороджує орденами Білого Орла видатних осіб із різних сфер громадської діяльності.

Опівдні на Замковій площі запланована церемонія, під час якої виступить Анджей Дуда. У Президентському палаці визнають, що цьогорічні святкування відбуваються в тіні війни в Україні. «Я переконаний, що у промовах президента найголовнішою темою буде питання, яке об’єднує нас усіх сьогодні, а саме боротьба України за свою свободу», – сказав Польському радіо президентський міністр Войцєх Колярський.

Рік тому під час святкування 230-ї річниці прийняття Конституції 3 травня президент України Володимир Зеленський відвідав Варшаву. Вчора під час святкування Дня Польонії та поляків за кордоном президент Анджей Дуда повідомив про нинішні переговори з українським лідером щодо вимушених мігрантів з України. «Я йому сказав – Володимире, вони формально біженці, а насправді це наші гості. Володимир сказав – між Польщею та Україною немає кордону. Я дуже вірю, що його слова в майбутньому будуть пророчими», – сказав президент. Дуда додав, що те, що ми бачимо в Україні, – це трагічне здійснення слів президента Лєха Качинського. «Тому що є такий народ, який вважає, що інші повинні бути підпорядковані йому, чому ми – вільний світ – скажемо однозначно ні», – зазначив Анджей Дуда.

У другій половині дня в Президентському палаці президент та його дружина організовують святкову зустріч за участю представників дипломатичного корпусу, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, армії та військової служби.

Урядовий закон - Конституція 3 травня, ухвалена 231 рік тому, став другим у світі і першим у Європі письмовим нормативним актом, що регулює організацію органів державної влади, права та обов'язки громадян.

Спроби провести реформи, що містилися у Конституції, були зірвані в середині 1792 року Тарговицькою конфедерацією, створеною за угодою з російською царицею Катериною II, і вторгненням російських військ до Речі Посполитої. Зрештою, документ був скасований Гродненським сеймом 23 листопада 1793 року після поразки в польсько-російській війні.

Ухвалення Конституції 3 травня уже через два дні було оголошено вихідним днем. Під час так званих поділів Польщі публічне святкування цієї річниці загрожувало суворими покараннями, в тому числі депортацією. У 20-у столітті Національний день 3 травня було встановлено в 1919 році. Офіційно його скасували комуністи за часів Польської Народної Республіки. Офіційний характер свята було відновлено в 1990 році. З 2007 року 3 травня також є національним святом Литви.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь