Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Що варто знати прикарпатським педагогам про відпустки, вихідні та лікарняні під час воєнного стану

Дата: 03.05.2022 09:52
Кількість переглядів: 188

Усі ми звикаємо жити в умовах та обмеженнях воєнного стану. Пропонуємо відповіді на найпоширеніші запитання про відпустки, вихідні та лікарняні вчителів. Які зміни та обмеження ввели? Які гарантії мають педагоги? Чи будуть додаткові вихідні на Трійцю?

Який документ регулює права та обов’язки працівників під час війни?

Понад місяць тому, 24 березня 2022 року, набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (Закон № 2136). Саме він зараз регулює права та обов’язки працівників під час війни.

Чому працюємо 2 та 9 травня? Чи будуть додаткові вихідні на Трійцю?

До війни планувалося, що 2 травня школи не будуть працювати, бо це неробочий день. Адже якщо свято припадає на суботу чи неділю, вихідний буде перенесено на найближчий робочий день. А 9 травня мали традиційно відпочивати. Втім, під час воєнного стану офіційних святкових та неробочих днів немає. Також не скорочується робочий день напередодні свят. За згаданим Законом, тимчасово призупинено дію статті 73 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Наприклад, 13 червня мав би бути неробочим днем, бо це найближчий день до Трійці, яка припадає на неділю. Але якщо війна ще триватиме, у цей день також працюватимемо.

Чи може бути оголошена шестиденка в школах?

Якщо є така потреба, шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем за рішенням військового командування. Тривалість щотижневого відпочинку можуть скоротити до одного дня. Таке зазвичай стається, якщо діяльність стосується саме відвернення або ліквідації наслідків бойових дій. Утім, під час війни за статтею 3 Закону № 2136 будь-яких працівників можуть перевести на таку роботу, не обумовлену трудовим договором, навіть без згоди. Два винятки: якщо стан здоров’я не дозволяє працювати на такій роботі і не може йтися про переведення туди, де тривають активні бойові дії. Але йдеться про виключні ситуації, а не про введення шестиденки для того, скажімо, щоб надолужити навчальний процес.

Скільки годин маємо працювати?

У вчителів законодавчо встановлена скорочена тривалість робочого часу відповідно до статті 51 КЗпП. Під час воєнного стану вона може збільшуватися, але не може перевищувати 50 годин на тиждень.

Якщо у вчителя малі діти, чи можуть залучити працювати понаднормово?

На надурочні роботи, у вихідні дні можуть запросити і педагогічних працівників, які мають дітей. Але лише за їхньою згодою та якщо дозволяє стан здоров’я. А ось вагітним та матусям немовлят до року це заборонено в будь-якому разі. Про це йдеться у статті 9 Закону № 2136.

Якими будуть відпустки вчителів в умовах воєнного стану?

У статті 12 Закону № 2136 вказано, що на цей період відпустка становить не більш ніж 24 календарні дні. Решта 32 дні (адже в мирний час у вчителів відпочинок від роботи триває 56 днів) не пропаде. Вона буде надана після припинення дії воєнного стану. Це можуть бути дні відпочинку (але за заздалегідь створеним графіком, який задовольняє як працівника, так і керівника школи) або ж грошова компенсація за невикористану відпустку.

Можна буде після війни взяти відпустку під час навчального року?

Це вирішуватиме школа. Роз’яснення дало Міністерство економіки України в Коментарі до згаданого закону про роботу в умовах воєнного стану. Щорічна основна відпустка (або її частина) надається педагогічним працівникам у період літніх канікул. Це передбачено частиною 14 статті 10 Закону «Про відпустки». Винятки стосуються необхідності пройти санітарно-курортне лікування (пункт 2 постанови Кабміну від 14.04.1997 № 346), а також в інших окремих випадках, передбачених колективною угодою (пункт 4 тієї самої постанови).

Якщо терміново треба більше, можна брати відпустку власним коштом?

Так, і необмежено. За статтею 26 Закону «Про відпустки» відпустки без збереження заробітної плати зазвичай надаються на термін не більш ніж 15 календарних днів на рік. Але цей пункт скасовано на час війни частиною 3 статті 12 Закону № 2136. Тепер строк такої відпустки не обмежений.

Тож учителів змусять написати заяви на відпустки власним коштом на літні канікули?

Ні, вчителі мають працювати та отримувати зарплату. Писати заяву на відпустку без збереження заробітної плати вчителю не варто, якщо в нього немає такої потреби. Адже потім неможливо довести, чи був примус. На жаль, скарги на такі непоодинокі випадки надходять до Міністерства освіти. МОН довелося навіть розіслати листа від 28 лютого 2022 року № 1/3292-22 про заборону керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти примушувати педпрацівників писати такі заяви.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь