Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент підписав Закон щодо розвитку установок зберігання енергії

Дата: 18.04.2022 12:43
Кількість переглядів: 91

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про використання в Україні накопичувачів енергії, які збалансують роботу енергосистеми і підвищать стабільність електропостачання для споживачів.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку установок зберігання енергії» 15 лютого 2022 року.

Законом передбачається:

- Регламентування нового виду діяльності на ринку електричної енергії - діяльності із зберігання електричної енергії.

-  Ліцензування діяльності із зберігання енергії.

Під діяльністю із зберігання енергії розуміється діяльність з відбору електричної енергії з метою відкладення її кінцевого використання на момент пізніший, ніж коли вона була вироблена, її перетворення в інший вид енергії, в якому вона може зберігатися, зберігання та подальшого перетворення такої енергії в електричну енергію з метою її відпуску в систему передачі, систему розподілу, мережу електростанції або мережу споживача.

- Визначення статусу установок зберігання енергії в енергосистемі та поняття Оператора УЗЕ.

Оператор УЗЕ - фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, або юридична особа, за винятком гідроакумулюючих електростанцій, яка здійснює діяльність із зберігання енергії з метою продажу електричної енергії, що відпускається з установки зберігання енергії, та/або з метою надання допоміжних послуг чи надання послуг з балансування за допомогою установки зберігання енергії.

Таку діяльність оператор УЗЕ повинен здійснювати із дотриманням ліцензійних умов. Також оператор УЗЕ повинен забезпечувати окремий облік електричної енергії, перетікання якої здійснено до/з установки зберігання та укладати договори, які є обов'язковими для здійснення діяльності на ринку електричної енергії, та виконувати умови цих договорів.

Виробники електроенергії за «зеленим» тарифом зможуть без отримання відповідної ліцензії на провадження господарської діяльності з зберігання енергії зберігати енергію та відпускати її в мережу, якщо є окремий відповідний лічильник та електроенергія є виробленою власними електроустановками. В іншому випадку, необхідно буде отримати ліцензію, видачею яких займатиметься Національна комісія, що здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг.

- Визначення права оператора системи передачі та операторів системи розподілу на володіння, управління та експлуатацію установок зберігання енергії.

Визначена заборона для оператора системи передачі та операторів системи розподілу набувати у власність, володіти, управляти та експлуатувати установки зберігання енергії, крім випадків, визначених Законом.

В цілому, Закон спрямований на стимулювання учасників ринку електричної енергії запроваджувати та розвивати технології зберігання енергії, що особливо актуально враховуючи зростання потужностей «зеленої» енергетики, яке призвело до суттєвого розбалансування енергосистеми.

Установки зберігання енергії можуть оптимізувати виробництво електроенергії та забезпечувати додаткові потужності для балансування енергосистеми, гарантуючи її гнучкість - вирівнювати графік навантаження на генерацію і іншу електроенергетичну інфраструктуру.

Для споживачів установки зберігання енергії забезпечать миттєве регулювання частоти у мережі та сприятимуть покращенню якості електропостачання.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь