Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Польща та країни Балтії є справжніми друзями України й завжди перші у підтримці нашої держави – Володимир Зеленський

Дата: 14.04.2022 08:24
Кількість переглядів: 150

Президент Володимир Зеленський відзначив лідерство Польщі, Литви, Латвії та Естонії щодо всебічної підтримки України у протистоянні збройній агресії з боку Російської Федерації. Про це Глава Української держави заявив представникам ЗМІ за результатами переговорів з президентами чотирьох країн у Києві.

Володимир Зеленський зазначив, що перед зустріччю лідери Польщі, Латвії, Литви та Естонії побували в Бучі, Бородянці, Дмитрівці Київської області, які нещодавно були звільнені з-під російської окупації.

«Це означає, що для них дуже важливо побачити на власні очі, що відбулося в цих маленьких містечках, які були спалені, закатовані. Це ми обговорювали сьогодні. І це не про війну – про щось страшне, трагічне, щось незрозуміле», – сказав він.

Глава Української держави наголосив, що лідери Польщі та країн Балтії завжди пліч-о-пліч з Україною і вони із самого початку були першими в усьому, що стосується підтримки нашої держави.

«Першими в підтримці прагнення України, щоб посісти своє місце у європейській родині. Перші щодо потужної санкційної політики проти Російської Федерації, яку просувають у країнах ЄС. Навіть коли ми говоримо про зброю, про озброєння, про оснащення нашої армії – серед перших були саме лідери цих країн», – зауважив Володимир Зеленський.

Він висловився за те, щоб в України були такі ж дружні, партнерські, чесні й відкриті стратегічні відносини з усіма сусідніми державами.

«І впевнений, що ці чотири держави будуть першими на всіх сторінках майбутньої історії України. А майбутнє в нас велике, тому що з такими партнерами та друзями ми точно переможемо», – переконаний Володимир Зеленський.

Президент Польщі Анджей Дуда зі свого боку зауважив, що востаннє був в Україні за день до початку російського вторгнення. Він зазначив, що нинішній візит є знаком солідарності з Україною та її героїчним народом.

Анджей Дуда також наголосив, що наразі близько 2 млн українців (переважно жінки та діти) перебувають у Польщі, щоб захиститися від війни та смерті.

Президент Республіки Польща розповів, що сьогодні на власні очі побачив наслідки російської агресії.

«У це складно повірити. Це не війна, це тероризм. Якщо хтось висилає літаки та солдатів, щоб бомбардувати житлові райони, вбивати мирне населення, то це не війна, а жорстокість, бандитизм, тероризм», – заявив він.

Анджей Дуда наголосив на важливості притягнення до відповідальності в міжнародних судах виконавців злочинів і тих, хто віддавав злочинні накази.

Лідер Польщі зазначив, що застосовані санкції мають привести до припинення війни та запобігти агресії в майбутньому.

Він також висловив сподівання, що вільна, суверенна, незалежна Україна незабаром стане частиною Європейського Союзу.

Президент Литви Гітанас Наусєда відзначив, що українська нація впродовж останніх тижнів показала свою міць і рішучість і продовжує демонструвати ці якості щодня у боях.

Він також наголосив, що російська влада має відповісти за всі тяжкі злочини, скоєні російськими солдатами на Київщині.

На переконання Гітанаса Наусєди, Україна має перемогти в цій війні, а для цього вона потребує підтримки – військової, збройної, гуманітарної, фінансової, економічної.

Гітанас Наусєда тож висловився за посилення санкцій проти РФ, зокрема запровадження повного ембарго на російську нафту й газ, санкції проти всіх банків РФ, щоб зупинити фінансування війни, яку веде Володимир Путін.

Президент Литви також повідомив, що у Вільнюсі мають намір створити хаб української культури й освіти, який працюватиме під проводом перших леді. «Литовці відчувають український біль. Ми знаємо, що Україна переможе й буде квітнути, а ми залишатимемося партнерами та близькими друзями», – запевнив Гітанас Наусєда.

Президент Естонської Республіки Алар Каріс наголосив на необхідності відсунути російські війська далі на схід, щоб забезпечити мир у Європі.

Він також заявив, що разом з усім естонським народом глибоко співчуває Україні через ті жахи, які вчинили з українцями російські окупанти. Алар Каріс акцентував: усі ці злочини повинні бути розслідувані, також вони мають братися до уваги при застосуванні нового пакету санкцій проти РФ.

Утім, за його словами, оскільки дипломатичні зусилля не допомогли уникнути збройного протистояння, Україна має отримати допомогу у вигляді необхідного озброєння.

Президент Латвійської Республіки Егілс Левітс зауважив, що в міжнародних судах вже розпочинається процес щодо притягнення агресора до відповідальності за воєнні злочини, скоєні проти українців.

«Я підтримую думку, що треба зробити спеціальний суд чи трибунал щодо злочину агресії. Тому що поки немає такого міжнародного суду, де можна засудити такий злочин з таким складом», – сказав він.

Президент Латвії також переконаний, що нині Україна потребує збройної допомоги.

«Україна б’ється за нас, і це наш обов’язок – допомогти всіма засобами, зброєю, щоб Україна могла оборонятися від ворога», – сказав Егілс Левітс.

Лідер Латвії зазначив, що сьогодні всі країни – члени НАТО мають допомогти Україні ефективним озброєнням. Крім того, Латвійська Республіка може допомогти з експортом зернових.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь