Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги ЗМІ, аграріїв, районних військових адміністрацій: спростування щодо законопроєкту № 7178

Дата: 28.03.2022 10:35
Кількість переглядів: 196

Останніми днями в ЗМІ шириться інформація про те, що Верховна Рада України спростила доступ аграріям до оренди та користування землею. Департамент агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації підтверджує, це дійсно так.

Проте, в новинах ЗМІ міститься інформація, що повноваження передачі в оренду сільськогосподарської землі покладено на районні військові адміністрації (РВА). Але це не так, інформуємо чому:

Фото без опису

- по-перше, в початковій редакції законопроєкту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану від 19.03.2022 № 7178 дійсно запропоновано такі функції надати РВА;

- по-друге, висновком Комітету з питань аграрної та земельної політики від 23.03.2022 рекомендовано ВРУ прийняти цей закон за основу і в цілому з урахуванням певних змін, а саме розпорядження землями здійснюється суб’єктами визначеними у статті 122 Земельного кодексу України (ЗКУ);

- по-третє, у ст. 122 ЗКУ визначено, що сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб;

- по-четверте, 24.03.2022 народні депутати ухвалили цей Закон з урахуванням пропозицій, зазначених у висновках аграрного комітету.

Станом на зараз, вищезгаданий Закон не набрав чинності та направлений на підпис Президентові України. Після цього як він буде підписаний та опублікований, наступного дня він вступить дію. З цього моменту, за спрощеною процедурою, передавати в оренду комунальні сільськогосподарські землі зможуть виключно територіальні громади, а РВА здійснювати державну реєстрацію договорів та ведення книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану.

Детальніше з новелами цього закону можна ознайомитися тут.

Беручи до уваги важливість забезпечення продовольством Збройні сили України та населення в умовах воєнного стану, закликаємо ЗМІ перед публікацією різного роду новин перевіряти достовірність інформації, адже ви дезінформуєте перш за все аграріїв.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь