Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Олена Зеленська: Реформа шкільного харчування

Дата: 29.12.2021 16:14
Кількість переглядів: 274

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

 

Зворотний відлік до повного переходу на нове меню в межах реформи шкільного харчування розпочато. До нього залишається всього три дні, бо з 1 січня 2022 року для шкіл закінчується перехідний період із впровадження нових стандартів.

Для того щоб це відбулося, ми разом з Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство економіки України, Держпродспоживслужба, Антимонопольний комітет України, громадськими організаціями, технологами, кухарями, зокрема з Ievgen Klopotenko освітянами, громадами – працювали понад рік.

Тож зараз підсумовую не лише 2021-й, а значно довший проміжок – починаючи з перших досліджень, коли ми з’ясували масштаб проблеми й почали роботу з надмірним споживанням субпродуктів, газованих напоїв, надлишком цукру, солі та жирів і розробили нове меню – з овочами, фруктами, стравами, корисними й смачними водночас; на законодавчому рівні закріпили інтереси дітей з дієтичними потребами; розпочали модернізацію застарілих харчоблоків – зміни торкнулися не лише ремонту й обладнання, а й технологічних процесів.

Протягом усієї осені 2021 року ми проводили роз'яснювально-просвітницьку роботу, охопивши регіональними форумами «Реформа системи шкільного харчування» (відбулися в Бучі, Одесі, Дніпрі та Львові) три тисячі учасників із 24 областей України. Відповідали на запитання освітян та управлінців, вислуховували проблеми, радили, допомагали, вирішували.

А для того щоб залишатися на зв’язку з усіма учасниками реформи постійно, спільно з нашими друзями – UNICEF Ukraine, Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні та нашими міністерствами – запустили інформаційний портал «Знаїмо» («Знаємо, що їмо» – про свідоме харчування у школі та вдома). Хто ще не був на ньому – завітайте: освітяни, батьки, учні знайдуть усе і про нові стандарти, і про саму концепцію здорового харчування, а український бізнес дізнається, як долучитися до реформи.

Рада також повідомити про старт комунікаційної кампанії зі здорового харчування спільно з ЮНІСЕФ. Її гасло: «Головне – що всередині» (нашого кошика в супермаркеті, холодильника, тарілки).

Завдання – підвищити обізнаність серед школярів та батьків про здорове харчування, донести повідомлення про правильні харчові звички, вплинути на харчову поведінку всіх поколінь.

Фото без описуАдже за роки роботи наша мета значно розширилась – ми хочемо змінити не лише те, що на столах, а й саму культуру харчування маленьких і дорослих українців, їхні харчові звички. Тож із 1 січня на повну силу запускаємо не просто реформу харчування, а реформу мислення: від миттєвого задоволення – до усвідомленого та уважного підходу до потреб свого організму, душі та розуму. З прийдешнім новим роком і реформою, що вступає у свої права! Нехай все буде здорово і смачно (і за святковими столами теж)

 

 

Олена Зеленська:  #МоїПідсумки2021 #РеформаШкільногоХарчування


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь