Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рутинна вакцинація – це важливо!

Дата: 02.12.2021 15:00
Кількість переглядів: 326

Вакцини вже більш як 200 років допомагають нам не лише захистити своє здоров’я, а й спокійно жити. Як показав 2020 рік, пандемія руйнує звичний спосіб життя. Ми хочемо нагадати про важливість рутинної вакцинації. Адже зниження кількості вакцинованого населення може призвести до спалаху вакцинокерованих інфекцій.

Якщо ви чи ваша дитина з певних причин пропустила планове щеплення, варто якнайшвидше наздогнати графік імунізації. Не потрібно також нехтувати екстреною чи постконтактною вакцинацією.

Від яких захворювань можна щепитись?

В Україні доступні безоплатні щеплення проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту B, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Це перелік обов’язкових щеплень. Очікується, що з 2022 року туди додасться щеплення проти пневмококової інфекції. Також держава закуповує вакцину від сказу, яку роблять при отриманні травми від тварини з підозрою на сказ або ж підтвердженим сказом. Календар профілактичних щеплень: https://bit.ly/3dd0dfJ.

За власний кошт можна зробити рекомендовані щеплення – від вітряної віспи, ротавірусу, грипу, менінгокока, гепатиту A, пневмокока, папіломавірусної інфекції.

За рекомендаціями ВООЗ для повноцінного захисту від вже відомих хвороб потрібно, щоб 95% населення мали щеплення. У 2020 році цей показник в Україні був лише на рівні 80%. За даними ВООЗ, щороку щеплення допомагають врятувати від 2 до 3 млн дитячих життів. Завдяки вакцині людство подолало пандемію віспи, а захворюваність на поліомієліт знизилась на 99%. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк та краснуху. Смертність від кору зменшилась на 75%, а щорічна смертність новонароджених від правця – в понад 13 разів.

Вакцини захищають у будь-якому віці, тож робити щеплення ніколи не пізно.

Як безоплатно вакцинуватись?

Кожен, хто уклав декларацію з сімейним лікарем чи педіатром, має право на безоплатне щеплення. Однак для дорослих та дітей відрізняється перелік вакцин, які оплачує держава.

Кожна дитина може безоплатно отримати вказаних вище 10 обов’язкових щеплень. Дорослі безоплатно отримують щеплення від дифтерії та правця. Ревакцинацію потрібно проводити кожні десять років.

Такі щеплення можна зробити у приватному чи комунальному медзакладі, який підписав договір з НСЗУ. Також у вашій амбулаторії чи поліклініці можна ввести вакцину, яку ви придбали за власний кошт. Дізнайтесь у лікаря, як правильно її доставити у кабінет щеплень.

Ваше здоров’я та здоров’я всіх українців разом залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. Не відкладайте вакцинацію на потім!

Фото без опису

Чи можна вводити  кілька вакцин одночасно?

Одночасне введення кількох вакцин або використання багатокомпонентних (тих, які захищають від кількох хвороб) – це нормальна світова практика. Віруси, що містяться у вакцинах, значно ослаблені й  не можуть перевантажити імунну систему. Дитина піддається значно більшому навантаженню на імунітет, коли хворіє на застуду або ангіну, ніж від вакцин.

Фото без описуНавіть якщо одночасно зробити щеплення проти 10 інфекційних захворювань, буде задіяно лише 0,1 % імунної системи. Основні переваги введення відразу кількох вакцин – це скорочення кількості відвідувань поліклініки, зростання ймовірності того, що рекомендовані щеплення будуть зроблені дітям з дотриманням графіка. Щеплення треба робити в різні ділянки тіла: наприклад, у праве та ліве плече, а малюкам — у праве та ліве стегно. Щеплення в сідницю не роблять!

Правила поєднання вакцин іабо анатоксинів для профілактики різних інфекційних хвороб в Україні визначені наказом МОЗ №595 від 16.09.2011 (зі змінами, внесеними наказом МОЗ №551 від 11 серпня 2014 року). 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь