Івано-Франківська районна військова адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вакцинація проти COVID-19: все, що потрібно знати

Дата: 13.09.2021 16:47
Кількість переглядів: 234

Для чого потрібні вакцини та як вони працюють?

Вакцина — це препарат, що виготовлюється на основі ослаблених чи вбитих збудників хвороб, продуктів їх життєдіяльності або їх синтетичних аналогів. Сьогодні застосовуються комп’ютерні методи для розробки вакцин на основі даних (банків даних) геномних послідовностей багатьох бактерій, збудників паразитарних інфекцій та вірусів.

Введення вакцини імітує хворобу, що надає змогу організму ідентифікувати збудник та «навчитись» боротись із даним збудником, виробивши специфічні антитіла. Така методика дозволяє організму підготуватись до можливої зустрічі із «справжнім» збудником та забезпечити більш легкий перебіг інфекції, у разі якщо вона виникне.

Чи безпечна вакцина?

Жодна вакцина не може бути застосована без проходження усіх фаз клінічних випробувань та затвердження її компетентними органами. Результати досліджень доводять ефективність вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Існує лише невелика ймовірність несприятливих реакцій після імунізації, оскільки сприйнятливість організму до окремих речових суворо індивідувальна.

Проте не варто через це уникати вакцинації, адже саме вакцина є дієвим способом профілактики інфекційних захворювань. Завдяки масштабним кампаніям з вакцинації вдалося мінімізувати ризик захворювання на такі інфекції як кір, краснуха, дифтерія та ліквідувати таке захворювання як натуральна віспа.

Чи ефективна вакцина проти нових штамів вірусу?

Наразі тривають дослідження ефективності існуючих вакцин від нових мутацій вірусу.

Усі віруси мутують. Вони утворюють нові штами для розповсюдження і виживання. Тому поява нових штамів це очікуваний процес. Але у будь якому разі вакцина, яка забезпечує певний захист це ваша впевненість у завтрашньому дні. Наразі виробники розробляють за модифікацію своїх вакцин та сподіваються створити нову версію вакцини вже восени.

Наразі для вакцинації в Україні планують використовувати чотири вакцини знаних у світі розробників і виробників:

Pfizer-BioNTech

Вакцину розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Дозволена для повного використання у: Швейцарії, Королівстві Бахрейн, Саудівській Аравії. Екстрене використання, дозволене ВООЗ, діє в США, Великій Британії, Європейському Союзі, Швейцарії, Аргентині, Австралії, Канаді, Чилі, Мексиці, Об’єднаних Арабських Еміратах та в багатьох інших країнах. У лютому Україна отримає 117 000 доз вакцини від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX

Sinovac Biotech

Вакцина китайського фармацевтичного підприємства Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу. Дозволена для екстреного використання в Азербайджані, Бразилії, Китаї, Чилі, Індонезії та Туреччині. Перша партія вакцини Sinovac Biotech буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації у Китаї, США, Великій Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії або ж за централізованою процедурою реєстрації Європейського Союзу.

AstraZeneca

Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі, Бразилії, Аргентині, Великій Британії, Мексиці та інших країнах. Протягом першого півріччя Україна може отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford у межах глобальної ініціативи

COVAX.

Novavax

Вакцину розробила американська фармацевтична компанія Novavax. Вона перебуває на фінальній стадії III фази клінічних випробувань і планує подавати документи до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) для затвердження екстреного використання в I кварталі 2021 року. Попередньо заявлена ефективність становить 89%.

Чому варто вакцинуватися?

Світовий досвід з вакцинації наразі доводить свою ефективність, де значно знижується рівень захворюваності та смертності.

З метою зменшення рівню розповсюдження вірусу імунітет повинен бути у 65-70% населення, що забезпечить мінімізацію ризику передачі вірусу. Саме такий показник дозволить повернутись до звичного ритму життя без карантинних обмежень.

Ризик поширення даної інфекції дуже високий серед організованих колективів, що робить їх приорітетною групою населення для проведення вакцинації. Таким чином, вакцинація особового складу допоможе унеможливити поширення вірусу.

Будь яка участь у міжнародних навчаннях, робочих поїздках за кордон потребує максимальної підготовки, зокрема і підготовки імунітету до можливих інфекцій.

Та головне пам’ятати, що запобігти хворобі простіше, ніж її лікувати.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь